הדברת חרקי עץ

חרקי העץ נמנים על סדרת החיפושיות הנחשבת לגדולה ביותר במחלקת החרקים. מינים מסוימים הכלולים בסדרה זו עלולים לגרום לנזק לעץ מעובד, מיובש או גולמי ואף למוצרים שיסודם בעץ כגון מוצרי נייר וקרטון למיניהם החל בעיתונים וספרים וכלה בארגזים ומארזים. מוקדי נגיעות נוספים על בתי מגורים הינם נגריות, ספריות ומערומי עצים וגזם.

חרקי עץ – רקע כללי

חרקי עץ הם כאמור מינים של חיפושיות ומחזור החיים שלהם כולל את ארבעת השלבים: ביצה, זחל, גולם ובוגר.

סביבת המחייה של הדרגות הצעירות מתאפיינת בתנאי לחות נמוכים (פחות מ – 30%).

בסביבה כזו קיים קושי בהשגת מים ומזון אך חרקי העץ הסתגלו לכך. גוף הזחל יודע לייצר לעצמו מים בסביבה זו והתזונה מתבססת בעקר על העמילן, החלבון והסוכר בעץ.

חרקי עץ – מינים נפוצים

קיימים שלושה מינים בולטים:

  • ליקטוס – אבקנית (Lyctus): מזיקה הן למוצרי עץ והן למוצרי נייר המכילים עץ והודבקו בדבק עמילני. היא שכיחה ונפוצה בארץ. צבע הבוגר חום ואורכו 6-3 מ"מ. הבוגרים פעילים בשעות הערב ובשעות היום הם צמדים למשטחי עץ ומסתתרים בחריצים ובחורים. כושר התעופה שלהם נמוך.
  • יקרונית הרהיטים (Stromatium fulvum): נפוצה גם היא בארץ, אך שכיחה ומזיקה פחות מהאבקנית. מתפתחת בעצים בטבע אך גם במוצרי עץ המצויים בבית. אורכה גדול מ -2 ס"מ, צבעה חום בהיר ומחושיה ארוכים.
  • נקושית הנקודה (Anobium punctatum): מין שחדר לארץ בעשורים האחרונים וגורם נזק רב לספרים. ב – 2004 פגעה חיפושית זו ביותר מ – 200,000 ספרים בספריה הלאומית. לחיפושית זו יש יכולת להשתמש בתאית הקיימת בעץ ולפרק אותה למזון עבור הזחלים. חיפושית זו פעילה בעיקר באקלים ממוזג בתנאים של 22-23 מעלות צלסיוס.

הדברת חרקי עץ

בעבר, היו מי שהעדיפו לפתור את בעיית החפץ, הרהיט או הספר הנגוע על ידי השלכתו או אף על ידי השמדתו בשריפה. כיום קיימים ברשותנו מגוון אמצעי טיפול בבעיה כתלות במזיק הספציפי ובעוצמת הנגיעות.

ראשית חשוב ביותר שהמדביר יהיה מיומן במיוחד בזיהוי המזיק ובאיתור כל מוקדי הנגיעות, על מנת להתאים את הפתרון האופטימלי לבעיה.

שיטות הטיפול בבעיית חרקי כוללות איוד, ריסוס והזרקה.

  • איוד – טיפול בגז:.בשיטה זו מכניסים את הרהיט או החפץ הנגוע אל תוך חלל/חדר ייעודי סגור ואטום ומחדירים גז לתוך החלל הסגור. הגזים שמוחדרים בתהליך האיוד חודרים לעץ וקוטלים את כל דרגות החרק (ביצים, זחלים וגלמים).
  • ריסוס: ניתן לרסס סביב מקור הנגיעות, טיפול העשוי לצמצם את ממדי המפגע. חשוב לוודא שהריסוס אינו פוגע בעץ או בסביבה הקרובה.
  • הזרקה: ניתן להזריק חומר הדברה לקטע העץ הנגוע או למרוח מסביבו חומר הדברה הנספג בעץ וקוטל את המזיק.

לעתים כאשר מוקד הנגיעות נקודתי או קטן, ניתן לנסר את הקטע הנגוע, להרחיקו מהחפץ או הרהיט ופשוט להחליפו בקטע אחר.

כאמור יש חשיבות גדולה לזיהוי המזיק ואיתור מדויק של מוקדי הנגיעות ולהבנת תנאי השטח על מנת לבצע טיפול יעיל ונכון. בצוות שלנו באגרוטל הדברות תמצאו מומחים מנוסים, המכירים את נושא חרקי העץ לעומק. נשמח לעזור לכם ולתת טיפול מקיף, יעיל וכולל לבעיית חרקי העץ הפוגעים בחפצי העץ שלכם